Thursday, 5 January 2012

Ayah tidur dalam tanah ke mak ?


Assalamualaikum ,
Pagi tadi fiqa ikut cik Badar pergi hantar mak ke sekolah . Kalau ikutkan hati den yg suci murni ni hah , takmau eh . malas lah -,- . But , kene pegi jugak lah, my mom suruh ( actually paksa ) pegi pasar *almaklum le surirumah sepenuh masa kenn*
 Mase otw nak ke sekolah mak tu , lalu lah kat jalan yg berhampiran dgn kubur arwah ayah ." Ayah tidur kat tanah sini ke mak ?" adik fiqa yg paling bongsu , afiq ( 3 thn ) tanya kat my mom ." a'ah kat sini . ayah tidur kat dalam tanah ."my mom answered .
" Semalam ( means masa  kejadian tu ) ayah tu mati . Ayah jatuh dekat bilik air . Mak angkat ayah kan ? Lepas tu mak suruh Afiq ambik bantal "

Afiq baru 3 thn . But , Alhamdulillah dia mudah faham . Setiap kali org tanya " Afiq , ayah Afiq mana ?"
he answered " Ayah dah takde ,ayah tidur dalam tanah. " Lepas dengar jawapan Afiq , confirm semua terdiam ( tu lah , gatai sgt mulut pi tanya buat pa --' )

Hari tu kitorang pi ziarah kubur arwah ayah , ada banyak daun kat atas kubur ayah tu . Kami adik beradik pon sapu2 lah sikit ( pakai tangan ) , bersihkan sikit2 kubur ayah . Then , tiba-tiba Afiq marah kitorang ni hah ( how dare you ! ) " Akak ,Muqri ! jangan lah kacau ayah tidur . Nanti ayah bangun "
u know what ? Hampir menitik rasanya air mata ni :'( Ayah , miss you so much ! Semoga ayah tenang di sana :)


suka tak ? suka tak ? like lah !

8 budak pandai bagi pendapat:

merpatisejoli45 said...

hye, come visit my blog. :)

m a r i s s a said...

allahu akbar.. semoga Allah cucuri rahmat ke atas roh beliau.. sebak jugak..

anyway, nk share sikit:
hi bloggers, jom la singgah dan follow blog saye! I NEED MORE FOLLOWERS!! TQ syg korg!!

http://diyanamarissa.blogspot.com

||aLeaSaRa|| said...

smga arwah ayah ditempatkan dlm glgn yg soleh dan semoga doa2 keluarganya akan menerangkan kubur arwah al-fatihah...

Syazwan Che Deraman said...

Alfatihah.

emira shafiqa said...

terima kasih aleasara and syazwan :)

Aida Abdullah said...

Takziah buat keluarga :)
Hee btw , thanks sudi singgah blog tak seberapa tu ^_^v i've done follow youu

محمد رازيق said...

al fatihah. salam kenal. jemput singgah blog, BURUNG BIRU SI PEMALU

emira shafiqa said...

thanks ^^